feb 142013
 

BR2AVolgende tip voor mensen die houden van macrofotografie en willen genieten van een budgetvriendelijke oplossing.
De benodigdheden :
Nikon omkeerring BR-2A. Kostprijs, een kleine 30 euro, te verkrijgen via Ebay.

Een prime nikon, bvb 50mm F1.8, 35mm F2, 28mm F2.8, 20mm F2.8 enz, met een diafragmaring erop, dus GEEN D-lenzen ! Ook budgetvriendelijk te vinden op Ebay of andere verkoopforums. 

 

Hoe gaan we te werk ? 

We schroeven de omkeerring op de voorzijde van de lens, zodat deze omgekeerd op het toestel komt (wat onwenning maar…)
We plaatsen de lens op het toestel met de omkeerring. Neem zeker een BR-2A zodat je de contacten van je toestel NIET beschadigd.
Hoe kleiner het brandpunt van de lens hoe groter de vergroting van de macro !
50mm = 1/1,4
35mm = 1,4
28mm = 2,1
20mm = 3,4
Aan jullie de keuze van lens !

Hoe focussen we ?
Door de omkeeractie van de lens is dit geen optie meer. Je mag dus aan de lens draaien zoveel je wil, het zal niet lukken op die manier.
Hoe doen we dat dus wel ? We focussen door het toestel dichter of verder bij het onderwerp te brengen.
Makkelijk gezegt, maar in de praktijk een pak moeilijker. Het simpelste is om te beginnen met een 50mm om het onder de knie te krijgen en oefenen, oefenen en nog eens oefenen….
Ik kijk door de lens en zie niks ? Wel, dit komt doordat waarschijnlijk het diafragma van de lens op zijn grootste waarde staat, bvb 22. Hierdoor heb je een heel klein gaatje waardoor alles er zwart uitziet.
Om je voorwerp in de zoeker te zien, kan je de waarde van het diafragma manueel openen tot bvb F2.8. Hierdoor staat de lens helemaal open en valt er veel meer licht binnen waardoor het onderwerp tevoorschijn komt. Je kan nu scherpstellen volgens de reeds uitgelegde methode en afdrukken. Het probleem dat zich stelt is dat de foto scherpte mist door het open diafragma. Beter is het om het diafragma zoveel mogelijk te sluiten, eigenlijk tot wat de belichting toelaat. Vergeet niet dat je uit de hand schiet dus bewegingsonscherpte is geen onbekende !

Tips…
Een gouden tip is te werken met een flitslamp. Er zijn op Youtube enorm veel voorbeelden te vinden van ingenieuze mensen die deze op allerhande manieren, en in alle bochten, op of naast hun toestel hun flitslamp plaatsen om de belichting van het voorwerp perfect te krijgen. Vergeet ook niet van het licht te diffusen, anders krijg je harde slagschaduwen wat afbreuk doet aan de foto.
Zelf ben ik aan het experimenteren met de nikon 28mm Ai-s, nog een oude, maar perfecte lens voor dit soort opnamen. Als belichting de SB900 in een softbox en van het toestel !
Voorbeeld van een zelfgemaakte opname, diertje was amper 1cm groot ! Vergroting hierbij dus 2,1.

zweefmacro

Sorry, the comment form is closed at this time.