feb 192013
 

GrijskaartTijdens de cursus avondschool gingen we op pad om het nut te testen van een grijskaart. Het was reeds donker en gingen op zoek naar een plaats waar de belichting je camera wel eens van de wijs kan brengen. We kozen voor een ondergrondse garage met tal van verschillende lichtbronnen en wilden wel eens weten hoe de camera hier presteert…

De belichtingsmeters van de meeste camera”s zijn geijkt op een gemiddelde waarde, de middelste grijswaarde, ook neutraalgrijs genaamd. Die komt overheen met de doorsnee helderheidsverdeling van de meeste motieven. Daar deze waarden echter slechts doorsneewaarden zijn, faalt deze meetmethode in afwijkende situaties. Een zeer lichte kleur of een winterlandschap worden noodgedwongen te donker weergegeven, een donkere tint of een schemerstemming te licht.

De meeste fotografen leren dit fenomeen voor het eerst kennen, als het stralend witte winterlandschap er later in het gunstigste geval vuilgrijs uitziet.
De belichtingsmeter geeft een waarde aan, die het overeenkomstige bereik grijs laat worden.
Op zwart gemeten wordt dit grijs, dus te licht. Op wit gemeten wordt dit eveneens grijs, dus te donker.

Op dergelijke momenten verkrijgt men de juiste belichtingsmeting door het aanmeten van de vervangende grijskaart.
Daarbij moet de grijskaart van het objekt naar de camera wijzen. Wijkt de verlichtingsrichting (de richting van objekt naar sterkste lichtbron: zon, hemel, lamp) sterk af van de opnamerichting, b.v. bij zij-zon, dan houdt u de grijskaart zó dat die tussen camera en hoofdlichtbron in staat.
Dus schuin, tussen beide richtingen in.

 

Houd daarbij de belichtingsmeter steeds op een afstand van 15 tot 20 cm voor de grijskaart, zonder dat die daardoor wordt overschaduwd. Als u met de ingebouwde belichtingsmeter van uw camera meet en deze een integraal en middenbepaald meetsysteem heeft, let u dan op, dat u de kaart ook inderdaad formaatvullend in beeld hebt, anders meet u onnauwkeurig.

Een grijskaart werd voorheen alleen gebruikt om licht te meten en meters te ijken. Omdat ze kleurneutraal zijn, kan je ze gebruiken om de witbalans te meten. Een grijskaart is grafisch het midden tussen zwart en wit en reflecteert 18% van het licht.De witbalans meten op een wit vel papier kan maar heeft als risico dat bij een verkeerde belichting de witbalans verkeerd wordt getoond. Leg maar eens 2 verschillende witte vellen papier naast elkaar. De één is witter dan de ander. Een grijskaart is geijkt en geeft een juiste reflectie. Als de kleuren van het onderwerp goed zijn maar de achtergrond grauw en grijs heeft dit niet te maken met witbalans maar met de verlichting

Volgende opnamen zijn genomen met de Nikon D300 met verschillende witbalansen. Eerste afbeelding is de camera gekalibreerd met de grijskaart.

GRIJSKAART

grijskaart

 

 

 

 

 

 

 

Als tweede foto stond de witbalans automatisch…. Gaat eventjes de mist in !

AUTOMATISCH

automatisch

 

 

 

 

 

 

 

Derde foto is op de TL stand van de witbalans

TL BELICHTING

koel-wit-fluo

 

 

 

 

 

 

 

Als laatste de stand bewolkt…

BEWOLKT

bewolkt

Sorry, the comment form is closed at this time.