feb 142013
 

Stacking van foto’s ? Wat bedoelen ze hier nu mee, wat is het doel ervan en hoe werkt het ?

Velen van ons hebben al dikwijls met bewondering , macro’s en close-ups bekeken, die over de volle diepte een scherp beeld weergeven.
Nochtans weten we uit ervaring dat macro en close-up foto’s normaal een heel kleine scherpte diepte hebben.
We vragen ons dan af : hoe doen ze het.
Het antwoord op die vraag is image Stacking of  Focus stacking
Het is een foto die is samengesteld uit de scherpste delen van een aantal foto’s die genomen zijn met een telkens verder liggend focuspunt.

Allereerst een fototoestel en (goede) lens, statief en een macro-balg of macro slede.

Het is de bedoeling om het volledige voorwerp scherp op de foto te krijgen. We spreken dus over een voorste scherpstelpunt (aan begin van het onderwerp) en een achterste scherpstelpunt (aan einde van het voorwerp).Allereerste focussen we op het eerste punt en nemen een opname. Vervolgens draaien we aan de macro slede tot we iets verder binnen de 2 focuspunten liggen en nemen terug een foto.We doen zo verder tot we uitkomen bij het laatste punt. De keuze van het aantal foto’s is vrij. Gemiddeld komen we tussen de 10 en 20 foto’s.

Om tot het beste resultaat te komen stellen we de witbalans in en trachten in manuele modus te fotograferen om geen verschillen te hebben in kleur en belichting.

Foto’s genomen, wat nu ?

Eenmaal we een reeks van foto’s hebben genomen met elk een verschilend focuspunt kunnen we beginnen met het stacken of stapelen van de foto’s.
We gebruiken hiervoor software die deze klus klaart. Je kan dit doen met Photoshop maar er zijn nog andere spelers op de markt.
Zo ben ik als Mac user uitgekomen bij Helicon Focus. Je kan dit programme gratis uitproberen in een verlaagde resolutie maar dan heb je al een idee hoe het werkt.
Het importeren van de foto’s gebeurt zoals bij de meeste programma’s, we openen de reeks en voeren ze in het programma.
Hier maakt het Helicon een reeks van aan en indien alles naar wens kan het stacken beginnen. Je kan in de vooruitgang van werking zien hoe hij steeds het focuspunt dat het scherpst is verder legt naar achter.
Eenmaal de bewerking is gebeurt heb je een volledig scherpe foto van de voorkant tot de achterkant van het onderwerp.

wave11Voorbeeldje van een gestackte foto (16 aparte foto’s tot één volledig scherpe)

 

Sorry, the comment form is closed at this time.